Copyright © 2023. All Rights Reserved

Медиите

Медиите

Смиляна Захариева – призната от Гинес за най-силния мецосопран на планетата

Българската народна певица Смиляна Захариева е родена на 23.VІІІ.1971 г. в Пловдив. Има музикално образование - завършва училището в Широка лъка и Музикалната академия в Пловдив. Най-много дължи на вокалния си педагог Анка Кушлева. На 18.VІ. получи сертификат от „Гинес“ за поставен рекорд на 27.ІХ.2018 г. като „най-силния мецосопран на планетата“.

- На кого сте кръстена?

- На двете ми баби по майчина линия - баба ми Смяда, която не е харесвала името си, и прабаба ми Малана. Смиляна е старо тракийско име.

- Откъде такъв глас?

- По височина е наследство по майчина линия, а по сила от баща ми - той има  родопски глас, пее много отчетливо. Родопският глас е свързан със сила, самата песен иска да пееш на воля, гласът да излезе отвсякъде и да се чуе до съседната бърчинка. Баща ми е имал възможност да направи кариера с гласа си,  канил го е композиторът Асен Диамандиев за записи в Радио Пловдив, но той поема различен път.

- И точно баща ви е бил несъгласен с отиването ви в Широка лъка…

- Беше против - бях VІІ клас, трябваше да се разделя със семейството и да уча далеч в пансион. Няколко минути се оказаха решаващи за мен. Той беше международен шофьор, готвеше се за поредния курс и потегли.  Аз плача - приета съм в Широка лъка, но татко е против. Виждам, че мечтата ми няма да стане. Баща ми спря камиона и каза: „Хайде, Смилянче, стягай багажа и заминавай!“ Така започна моята музикална кариера.

- Вече е факт - името ви е записано в Книгата на Гинес със световен рекорд за мощен глас, след като на 27.ІХ.2018 г. уредът засича 5 секунди 113.8 децибела на 2.5 м разстояние от микрофона. На какво се равняват тези децибели?

- Когато поставях рекорда, не съм се питала на какво точно е равна тази сила. По-късно прочетох, че я сравняват с рок концерт, излитащ самолет; като сила, блокираща болката (125 децибела блокират болката). Изненадах се, че в желанието си да измеря силата на гласа си попаднах на действително научно обяснение, че силата на звука може да бъде ползвана от хората по различен начин. Преди да се появя като кандидат за Гинес, със сп. „Осем“ направихме интересен експеримент и доказахме, че гласът променя човешката аура - енергията на човек. Университет в Пенсилвания доказа, че при лечение на нервност музиката и определено химическо средство показват еднакви резултати. Има и конкретни експерименти за лечението и въздействието на родопската песен от японски учен от Токио.

- Рекордът ви е постигнат с „Излел е Делю хайдутин“ -  родопската песен ли изисква „най-висок“ глас у нас?

- Родопската песен изисква ширина, сила и голяма свободна изпятост. В нея има едно характерно глисандо - палитра от много близки тонове. Такива децибели може да се постигнат и с оперно пеене - там има различна техника. Според един вокален специалист от Италия българите имат определена характеристика за това звукоизвличане, т. е. у нас има много хора, които ще извадят тази сила.

- По време на рекорда всичко ли дадохте?

- Винаги съм знаела, че имам силен глас, но тогава се бях мобилизирала и събрала цялата енергия. Имаше много неща, за които да мисля - отдалеченост от микрофона, отдалеченост от пода, колко време на задържа, имаше праг 110 децибела. Предишен рекорд в „най-силният мецосопран на планетата“ не съществува. Гинес постави условия, с които трябваше да се съобразя. Ако бях направила 109.99, нямаше да го признаят.

- Рекорд в Книгата на Гинес носи ли финансови дивиденти?

- Нямам абсолютно никаква печалба от това. Не съм го направила с цел пари, а за да опитам силите си и да поставя рекорд. Съпругът ми пое финансовата част - да наема зала, екип, фотографи, видео - да спазя условията, спуснати от Гинес.

Франс прес, Ройтерс, Дойче Веле се интересуваха от мен, направиха филм. Постижението в Гинес ще отвори много врати, за да продължа следващите си проекти, а те са много. Единият е вече в ход - изследване въздействието на човешкия глас в клинична среда. Защо и от какво хората настръхват, та дори и сълзи се стичат.

- Човек ражда ли се с такъв глас, тренира ли го?

- Божа дарба е със сигурност. Това е вид талант, но трябва да се работи по него:  има школи, училища, академии, формации, хорове,  талантът трябва да се образова. Избягвам много неща, но не правя нещо по-различно от колегите. Преди всяка изява отделям внимание на гласа - както други обръщат внимание на тялото си.

 

- Тази година гайдарският събор в с. Гела, където участвахте, бе посветен на 100-годишнината от рождението на легендарния гайдар бай Дафо Трендафилов. Вие сте единствената певица, която има диск с него. Какъв човек беше той?

 

- Познавам го от средното музикално училище в Широка лъка. През 1997 г. направихме общ диск, който видя свят наскоро - тогава нямаше развитие на фолклора, прииждаше чалгата. В албума има популярни и автентични песни, които не са чувани. В Широка лъка имахме задачи да дешифрираме песен, архивирана в сборник на Николай Кауфман, и да я превърнем в това, което е била. Такива песни включихме в албума.

А бай Дафо беше благороден и добър човек, с огромна топлина - всяка негова дума беше бащина.

- Разкажете за звукотерапията - какво представлява?

- Това е нова част от моя живот. Виждах, че когато пея, хората настръхват, плачат, има въздействие. Попитах се от какво иде то - от силата на гласа? Какво точно въздейства? Оказва се, че векове преди нас е работено  по темата - например акад. Владимир Бехтерев доказва, че  вокалите имат точно предназначение за определени органи на тялото. И до днес в Русия има хосписи, в които като алтернативна помощ и лечение се използва камбанотерапия. Петър Дънов говори, че определени тонове от стълбицата имат въздействие на органно ниво и като емоционално възприятие. Сглобих всичко и направих звукотерапия с чанове - възпроизведох звън от нашите български чанове и вокалотерапия с родопска пентатоника. Пентатоника има в родопската песен, в песните в Тибет, Китай и Япония.

- За кого е полезна тази звукотерапия?

- В процес на търсене съм. В момента срещите ми с хората дават обратна връзка - след чанотерапия едни се чувстват спокойни, други плачат - отварят различни форми на енергийно отблокирани, значи работи. Имам звукова редица от чанове, имам и кварцово кристална арфа. Търся точните мелодии за конкретни заболявания.

Поставяне на рекорда. Уредите отчитат 113.8 децибела при микрофон на 2.5 м. Според формулата за изчисляване на загуби в далечината всеки половин метър отдалечаване намалява силата на гласа с 6 децибела, т.е. при отстояние 2,5 м реално силата на звука е 143,8 децибела.

 

Източник: http://www.tretavazrast.com

 

Наниз от мелодията на живота ти

Гласът на планетата – Смиляна Захариева, ниже гривни с индивидуалния цветен код на човек, който ни припомня нашата най-дълбока същност

Гривни на Смиляна Захариева
 
 


Когато мислим подарък за личен повод на близък, често стигаме до етап, в който наистина нищо не ни хрумва и отдавна сме изчерпали въображението си. Иска ни се да зарадваме любимите си хора на техния празник с нещо различно, вълнуващо, запомнящо се, смислено и красиво. Нещо точно като необикновените бижута, за които ви разказваме тук.

Когато даровит артист вплете всичките си творчески вълнения, за да създаде нещо свое, винаги излиза шедьовър. Така се случва и със Смиляна Захариева, изключителната певица, призната от книгата на Гинес за най-силния глас на планетата. Смесвайки изкуствата, които владее, Смиляна сътворява единствени по рода си бижута, като използва алгоритъм, който превръща името и датата на раждане в мелодия, а музикалните тонове – в цветове.

 
Мелодията Смиляна изписва с ноти на петолиние и всеки, който желае, може да я чуе в интернет или ако някой я изсвири на инструмент. Личният музикален код има вибрацията на нашата изконна същност и ако в живота сме кривнали от мисията, с която сме дошли, мелодията ни връща обратно.

Това се случва още по-лесно с гривните от музика на Смиляна. Всека буква от името и цифра от датата на раждане има цвят (отговарящ на тон), който тя старателно нанизва с камъчета „Сваровски“ на лична гривна. Накитът е енергиен амулет, който ни държи в неразривна връзка с нашата най-дълбока същност.

Бижутата є ни спомнят пъстротата и сиянието, за които сме родени да преживеем, макар и често да го забравяме. Така, когато подарим на обичан от нас човек лично бижу от музика, ние го връщаме обратно към най-висшата му лична радост, с устои да се справи с перипетиите в живота.

Подаръкът включва както многоцветната гривна, така и музикалния ред и линк към сайта на Смиляна, където всеки може да разтълкува своя цветен код.


БЯЛО
Чистота и невинност. Човек, у когото присъства белият цвят, е смирен, с лек дух и природа, състрадателен и жертвоготовен. Белият цвят влияе върху ендокринната система, очите, прочиства тялото от токсини, успокоява.

ЧЕРВЕНО
Пламенност, заряд, ведрост. Онези, при които присъства аленият цвят, са страстни в преследването на целите си. Червеното влияе благоприятно на кръвоносната система и кръвното налягане.

ОРАНЖЕВО
Веселие, смелост, честност и любопитство. Хората с този цвят са щастливи по природа, обичат да дават и сияят от това. Имат творчески хрумвания. Не издържат пасивността и скуката.
Оранжевото влияе благоприятно на дихателната система и гърлото.

ЖЪЛТО
Воля, решителност, топлина и пленителност. Точно като слънцето, носителите на жълтия цвят пленяват и стоплят всички с нестихваща жизненост. Дейни и умни, постигат целите си с лекота и достигат до дълбоки познания. Влияе на стомашно-чревния тракт и панкреаса.

ЗЕЛЕНО
Съсредоточие, спокойствие, мир и приемане на обстоятелствата. Зеленият цвят е съвършеният, защото успокоява на всички нива. Хората, носители на зелено, са искрени, чисти, миролюбиви, избягващи спорове, търсещи душевен покой. Те са честни, успешни, а околният свят се чувства удобно край тях. Зеленото понижава кръвното. Той е и единственият цвят без предозиране.
 
СИНЬО
Отговорност, надеждност, хладнокръвие, резервираност. На хората, които имат в себе си повече синьо, може да се разчита. Спокойни са и винаги готови да подкрепят другите. Сериозни са в работата, но трудно допускат близост, топлина и интимност.  Синьото влияе положително върху гърлото, белите дробове, костната тъкан.

СВЕТЛОСИНЬО
За разлика от тъмносиньото, то носи романтична нотка. Такива хора са мечтатели, реят се леко в сънищата и копнежите си, общуват лесно, разпространяват късмет и са интригуващи. Светлосиният цвят намалява температурата и главоболието и служи като болкоуспокояващо.

ЛИЛАВО
Изразителност, творчество, чар и фееричност. Хората с този цвят, виждат всичко като приказка и загадка извън истинския свят. Проявяват състрадание, лесно влизат в обувките на другите. Лилавото възстановява нервната система, бъбреците, мозъка.
 
източник списание осем

"Що ти съм сторил девойко" - Смиляна Захариева

"Що ти съм сторил девойко" и оркестър "Пловдив" Авторският албум се появи още през 1997 год. 13 родопски песни - каба гайда Бай Дафо Трендафилов и оркестър "Пловдив " Пловдив . контакти за целия диск 0888 708294 ! Изпращане до Вас. пишете на: smil